5 sessies, 3400 wegwerpbekertjes

Akte I – 949 bekers
Ondanks de inspanningen van de visvlet van de gemeente zijn er nog enorme hoeveelheden plastic achtergebleven in de Leidse grachten na de festiviteiten rond het Leidens Ontzet. Op 6 oktober, toen de opruimwerkzaamheden in de binnenstad afgerond waren hebben we met de kanovloot op 1800 meter 949 plastic bierglazen aangetroffen. De transparante festivalbekers vallen nauwelijks op in het water, maar ze liggen er massaal.

Het bleef niet bij bekers, want ook folies, blikjes, flesjes, piepschuim en allerlei andere rommel leidden uiteindelijk tot twaalf vuilniszakken troep, waarvan vier vuilniszakken volgepropt met bekertjes.

Akte II – 450 bekers
Op 8 oktober hebben drie gedreven vrijwilligers onze route nog een keer overgedaan. Liselotte, Suzanne en Auke-Florian troffen nog eens 450 bekers aan in de grachten. Vermoedelijk aan komen drijven van elders in de stad, aangezien het team van 6 oktober zeer nauwgezet te werk is gegaan. Eindresultaat: zeven vuilniszakken met allerhande afval, inclusief de genoemde bekers.

Akte III – 800 bekers
Gedurende een sessie van drie uur hebben Liselotte, Auke-Florian, Gabriël en Annabelle op 10 oktober nog eens 800 bekertjes uit de grachten gehaald, deze keer langs een andere route dan gedurende de eerste twee sessies. Toch blijven dit steekproeven, want inspecties langs de kant hebben aangetoond dat in andere grachten en overal in de kilometerslange singels nog veel meer bekers liggen, al dan niet onderweg naar open water en naar zee. Het is evident dat er volgend jaar overgestapt moet worden op een statiegeldsysteem.

Een volgende stap is dan ook in overleg met de gemeente en de betrokken organisaties ervoor zorg te dragen dat deze golf plastic niet opnieuw plaatsvindt. Op de Gentse Feesten worden al herbruikbare bekers toegepast, met als gevolg 1,6 miljoen minder wegwerpbekers. Het kan dus gewoon.

Deze derde sessie leverde uiteindelijk negen volle vuilniszakken op, inclusief de bekers.

 

Akte IV – 1000 bekers
Op 15 oktober zijn we met een team van vijf personen via de Haven de Oude Vest op gaan schonen. Bij iedere boot nesten met bekers. Uren bezig geweest en uiteindelijk slechts achthonderd meter afgelegd, het grootste deel van de Oude Vest. Naast al die bekers ook nog vijf vuilniszakken met ander drijfvuil. Veel verbazing en waardering vanaf de kant.


Akte V – 178 bekers
Iris, Sara en Hugh hebben in een sessie op 17 oktober aan de zuidwestelijke zijde van de stad opnieuw een groot aantal bekers gevonden. Ze hebben gevist in het Galgewater en zo verder richting de Morsweg. Inmiddels zijn we dus zo’n twee weken na het Leids Ontzet en worden de wegwerpbekers al op grote afstand van het centrum gevonden. Afgezien van de bekers hebben ze ook nog eens zeven vuilniszakken met drijfvuil opgevist. Foto’s volgen nog!

De routes
De eerste twee sessies omvatten ongeveer twee kilometer. De afgebeelde route is langer, maar in de Oranjegracht werden geen noemenswaardige hoeveelheden rommel aangetroffen. De derde sessie ging over een geheel andere route waarbij onder meer het Rapenburg is meegenomen.