Consumentenafval op strand Katwijk

rietje zwerfafvalNu we twee maal per week een opruimsessie doen met de vrijwilligers van Jutters Katwijk, krijgen we een steeds beter beeld van de soorten afval die te vinden zijn op de mooie stranden van Katwijk. Afgezien van de rommel van schepen en het drijfvuil dat met het zoet water geloosd wordt via de uitwatering van Katwijk, vinden we ook rommel die direct is terug te voeren op de aanwezige paviljoens. Met het nieuwe seizoen in aantocht dus hoog tijd om deze afvalstroom onder de aandacht te brengen!

Direct vermijdbaar zijn de honderden, zo niet duizenden tie-wraps die aan het eind van het seizoen in het zand belanden. Deze worden bij het afbreken van de paviljoens losgeknipt en lang niet altijd opgeruimd. Daarnaast is er afval dat op het strand terecht komt gedurende de openingsuren van de paviljoens: roerstaafjes, lollystokjes, rietjes, cupjes, verpakkingen van koekjes. De oplossing is eenvoudig: niet meer verstrekken! Immers, het hoeft niet altijd opzet te zijn: vogels die melkcups pikken, lollystokjes die de kleintjes achterlaten, verpakkingen die wegwaaien, dit soort dingen gebeuren nu eenmaal.

Om aandacht te vragen voor de problematiek komen op deze pagina foto’s van wat we vinden aan lokaal gedeponeerd afval. Hiermee kunnen we dan in overleg met de paviljoeneigenaren een oplossing vinden. Wie er schuldig is aan deze stroom afval? Aannemers? Uitbaters? Gasten? Meeuwen? Dat doet niet ter zake. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dus moeten we samen ook deze uitdaging aangaan! En niet alleen in Katwijk, want ik durf te zeggen dat dit een probleem is langs de gehele kust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *