Kastanjemeel maken

Tamme kastanjes zijn eenmaal geraapt beperkt houdbaar. Snel poffen en opeten dus! Maar als je meer hebt dan je op kan is het maken van tamme kastanjemeel een goede optie. Het meel kun je bijmengen in andere meelsoorten of je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van tamme kastanjekoekjes.

Concurrentie met andere dieren?

Zie elders op de site over het verzamelen van tamme kastanjes. Ik check altijd in hoeverre dieren gebruik maken van deze bron van voedsel. Bijvoorbeeld door te letten op het aantal half opgegeten kastanjes en dergelijke. Toch lijkt de tamme kastanje weinig populair bij dieren, wellicht omdat het van oudsher een exoot is. Voor alle zekerheid deponeer ik altijd wat tamme kastanjes buiten het zicht van mensen voor de dieren.

Meel maken

Door de kastanjes een minuut of tien te stomen kan je het stugge vel veel gemakkelijker verwijderen. Let wel, als je de kastanjes vervolgens laat garen in de oven krijg je erg droge kastanjes die niet erg smakelijk meer zijn. Deze methode is dus echt alleen om meel te maken. Poffen in de schil behoudt het vocht in de vrucht.

4 Reacties

  1. Francien

    Dank voor de duidelijke uitleg. Ik heb een voorraadje in de koelkast, waar ze best lang goed blijven, maar meel is een fijne optie

    Reageren
  2. Greet

    Smaakt het dan ook nog naar kastanje, dat meel? Ik vind dat eens je ze kookt of verwerkt in gebak, ze zo snel hun smaak verliezen…

    Reageren
    1. Daniel Siepman (Auteur bericht)

      Klopt, maar de houdbaarheid is dan niet langer een probleem en je hebt nog steeds een bron van mineralen.

      Reageren
  3. jan van Mierlo

    Hoe werden grote hoeveelheden vroeger vermalen? watermolens/windmolens? en is daar meer over bekend hoe dit proces verliep? soort maalsteen bv en werdt dat in Nederland dan ook gedaan.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *