Monumentale waterput Oud Poelgeest bevrijd van zwerfvuil

Al in de lente van 2017 viel me de schokkende hoeveelheid afval in de monumentale waterput van Kasteel Oud Poelgeest (Oegstgeest) op. Contact met de verantwoordelijke instantie leverde geen reactie op en de put was te diep om zomaar bij het drijfvuil te kunnen.
Vandaag was dat anders: het water in de put stond een stuk hoger en zelfs met mijn eenvoudige grijper kon ik goed bij de drijvende troep. 

De historische waterput behoort tot de buitenplaats Oud-Poelgeest te Oegstgeest, stamt uit 1550 en is versierd met wapens en drie gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen en renaissance-elementen.

Op het landgoed staat een bord met onder meer deze informatie: “De put was een geschenk van Karel V ter gelegenheid van het huwelijk van zijn kamerheer Filips van Hamal met de erfdochter van Oud-Poelgeest Margriet van Culemborg. De put zal oorspronkelijk dichter bij de toenmalige burcht hebben gestaan en is waarschijnlijk verplaatst toen het huidige kasteel gebouwd werd.”

En in deze moderne tijd volgedumpt met afval… Onteerd door de excessen van het consumptisme… Vanaf vandaag weer gevuld met louter helder water!

 

1 Reactie

  1. Joke

    geweldige actie! inspiratie voor velen hoop ik…

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *