Rozenbottelthee maken op de luie wijze

Het is rozenbotteltijd en in rozenbottels zitten allerlei mineralen, waaronder kalium, fosfor, ijzer, boor, chloor, chroom, koper, magnesium, silicium, zwavel en zink. Kortom, stoffen waar we vaak tekort van hebben in ons dieet. Rozenbottels zijn ook zeer vitaminerijk en op plekken op veilige afstand van landbouw en verkeer kauw ik er graag een stel op. Niet perse lekker, maar wel gezond. Wat ook interessant is zijn de bottels die al wat zacht worden. Een beetje hetzelfde stadium als wanneer je mispels eet. Ze worden dan puree-achtig en heerlijk zoet. Nog geen nadelige effecten ondervonden van de consumptie van rozenbottels in dit stadium. En wie weet welke vóórdelige effecten er zijn!

Even snel thee maken

Met thee kun je ook een dosis mineralen binnen krijgen, maar vitaminen en de vele fytonutriënten gaan wel verloren. Ik leg de bottels na het plukken een tijdje te drogen op een donkere, warme, droge plek. Zo krijgen ze niet de kans om te gaan schimmelen. Na een week zijn ze aan het rimpelen, maar nog niet helemaal droog. Ik gooi ze dan in de blender en maal ze tot gruis, resultaat op de foto. Ruikt heerlijk. Het gruis spreid ik dan uit en laat alles nog een tijdje drogen.  Zoals je ziet zitten de pitjes er nog gewoon in. Naar verluidt maakt dit de thee wat bitter. Het alternatief is de bottels vóór het fijnmalen in tweeën snijden en de pitjes verwijderen. Ik merk niet zoveel van dat bittere, maar dat kan ook komen omdat de blender de pitjes heel laat.

1 Reactie

  1. Wilco

    Dank je wel Daniel.. Deel zoveel mogelijk van deze oude wijsheden…
    De kennis moet weer terugkomen!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *