Drijfvuilvissen 2020

Wegens het Coronavirus is de sessie van 21 maart afgelast

Kanotocht Merenwijk!
21 maart gaan we met de kano’s weer naar de Merenwijk van Leiden. Vanuit hartje Leiden over water naar het startpunt! Vier kilometer heen en vier kilometer terug. Onderweg moeten de boten zelfs over een dijkje worden getild! Verder diverse hele lage tunnels en de legendarische Stinksloot. Kortom, zin in een avontuur? Neem contact op!

Wat gaan we doen?

We vertrekken om uiterlijk 10:00 uur vanaf de Oude Singel in Leiden met de vloot. Als we om elf uur aankomen bij de Regenboogkerk in de Merenwijk krijgen we eerst koffie en thee. Daarna doen we een sessie drijfvuilvissen, waarbij een van ons de app Crowdwater gebruikt voor het in kaart brengen van drijfvuil. Vervolgens peddelen we weer naar de Leidse binnenstad.

Alternatief: instappen in de Merenwijk!
De peddelaars zijn vooral nodig om de tweepersoons boten naar de Merenwijk te brengen. Ter plekke kan dan de andere persoon in de boot stappen! Dus je kunt ook om 11:00 uur bij de Regenboogkerk staan en gewoon instappen. Laat maar weten wat je voorkeur is!

Taskforce Drijfvuilvissen Leiden: pak een kano en ga mee!

Het kristalheldere water van de Leidse grachten zit vol leven dankzij goed waterbeheer. Er zijn echter ook nog plekken die ontsierd worden door drijfvuil. Daarom gaan we in 2020 opnieuw met de kanovloot de Leidse grachten op!

Wat doen we?
We gaan iedere sessie het water op om met schepnetten, grijpers en andere hulpmiddelen drijfvuil uit het water te vissen. Alle materialen worden verzorgd door de organisatie, inclusief zeer stabiele kano’s Maar als je je eigen kano of kajak meeneemt juichen we dat alleen maar toe! Het is ook handig om iemand aan de kant te hebben om dingen aan te pakken en bijvoorbeeld volle zakken langs de weg te zetten die dan opgehaald kunnen worden door de ophaaldienst. Dus als je niet zoveel behoefte hebt aan varen, dan kun je toch meedoen!

Wat te doen met het drijfvuil?
Per sessie worden altijd meerdere vuilniszakken met afval gevuld, soms is een boot overvol. Dit jaar is het de bedoeling om een meer uitgebreide analyse te maken van de aangetroffen rommel. Door achteraf in kaart te brengen wat voor soort afval we zoal vinden kunnen we beter in kaart brengen waar de bronnen zich bevinden. Zo kan er effectiever beleid worden gevoerd bij het aanpakken van vervuiling aan de bron. Kortom, we bewaren dit seizoen al het afval voor analyse achteraf!

Vaardata
Momenteel werken we aan de planning voor 2020. De verwachting is dat we vanaf april weer het water opgaan.

Blijf op de hoogte
Updates, ontwikkelingen, ingelaste sessies, blijf op de hoogte door me een mail te sturen, dan noteer ik je voor de nieuwsbrief!

Geen kosten
Deelname is geheel gratis, we zijn immers maar wat dankbaar voor je inzet! Sterker nog: de deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of een andere consumptie aangeboden.

Kinderen
Zijn ook welkom! Het beste kun je dan met een volwassene en een kind een tweepersoons kano nemen. Kinderen willen vaak drijfvuil opvissen, terwijl de volwassene peddelt! Bovendien is het de veiligste aanpak, één-op-één toezicht. Overweeg voor de kleineren een zwemvest.

Verdere info

  • Doe oude kleren aan! Of in ieder geval iets dat tegen wat vuil kan.
  • Je telefoon kun je in de waterdichte container doen die we meenemen.
  • Neem wat te drinken en eventueel te eten mee voor in de boot.
  • Kom je met een eigen boot? Gebruik dan bij voorkeur goedkope peddels. Zonde van die dure carbon peddels als je langs lage tunnels en kademuren schraapt! We hebben sets peddels te leen zolang de voorraad strekt!
  • Wij zorgen voor zakken, klemringen, grijpers, netten, handschoenen, et cetera.
  • Dood dier gevonden? Komt niet veel voor, maar doe deze in een dubbele vuilniszak (of laat iemand anders het doen). Dode vissen en dergelijke zijn niet zo goed voor het watermilieu.

Zelf een keer drijfvuilvissen?
De kano’s kun je gratis gebruiken, zolang je maar terugkeert met een flinke lading drijfafval! Verder lekker peddelen door de grachten en wie weet, onderweg een picknick? Mail me op welke dag je de kano wil lenen en hoe laat je hem wil komen ophalen. Doe dit bij voorkeur minimaal 48 uur van te voren! Dan heb we tijd om de kano’s te voorzien van vuilniszakken, knijpers, een schepnet en peddels.

Veilig het water op
Vooral met mooi weer is het een gezellige drukte op het water. Je hebt als peddelaar voorrang op gemotoriseerde vaartuigen, maar deze voorrang nemen we nooit. We hebben de tijd en wachten gewoon even waar nodig. We dragen een fel hesje voor extra zichtbaarheid. Verder is het gewoon genieten!