Tengnagel

Het tweede jaar van het Grote Tengnagel Drijfvuil Project

Klik hier voor het eerste jaar van het Grote Tengnagel Drijfvuil Project

Sessie 16 – 2 oktober 2018
De sessie van vandaag luidt een nieuw jaar in van zwerfafval opruimen op de Tengnagel, een schiereiland in de Kagerplassen nabij Leiden met een omtrek van 1200 meter. De zeldzame wandelaar laat hier geen afval achter, maar de stenige oevers vangen veel rommel op die van elders komt. De conclusie is even simpel als schokkend: er is geen afname van de hoeveelheid afval. De tientallen vuilniszakken vol troep die het afgelopen jaar zijn verzameld, hebben niet geleid tot minder zwerfvuil, de aanwas is onverminderd groot. Ook deze keer weer drie overvolle vuilniszakken, waarvan tweeënhalve zak aan de noordwestzijde door de aanlandige wind aan die zijde.
Het afval wordt vandaag opnieuw sterk gedomineerd door blikjes en plastic flesjes, zoals blijkt uit de foto’s.

Sessie 17 – 6 november 2018
Geen spoor van de festivalbekertjes van het Leidens Ontzet.
Vorig jaar vond ik op 28 oktober in één sessie 138 wegwerkbekertjes die hun weg hadden gevonden vanuit de Leidse binnenstad naar de Kagerplassen. Dit jaar geen spoor van de duizenden bekers die rond 3 oktober in de grachten terecht zijn gekomen. Dat kan kloppen, want de bekers zijn dagen na de festiviteiten aangetroffen ten westen van de binnenstad, mogelijk via de Rijn op weg naar de Noordzee. Wind en stroming hebben gezorgd voor een andere route.
Aan ander afval lag er weer heel veel. Ondanks dat het vaarseizoen nu echt voorbij is toch een uitpuilende zak vol.

Sessie 18 – 29 maart 2019
Vandaag voor het eerst met een heel team de Tengnagel opgeschoond! Het is een soort nulmeting voor de rest van het (vaar)seizoen. Nu de Tengnagel behoorlijk nauwgezet is opgeruimd kunnen we goed monitoren wat de nieuwe aanwas is.
Iedere paar weken wordt de sessie herhaald en worden foto’s gemaakt van de opbrengst. Deze keer veel oud vuil, maar de verwachting is dat dat binnenkort heel anders zal zijn.Speciale dank aan Ant Brandenburg die het evenement van vandaag heeft opgezet en natuurlijk ook de fanatieke vrijwilligers die zo’n zes standaard vuilniszakken vol rommel hebben opgehaald.

De menukaart uit hartje Leiden bewijst andermaal dat afval uit het centrum van Leiden zijn weg weet te vinden naar de Kagerplassen.