De geschiedenis van de tamme kastanje

Binnen het brede aanbod van voedselbomen vormt de tamme kastanje voor velen een favoriet. De vruchten van deze boom zijn geliefd vanwege smaak, brede toepasbaarheid en gezonde inhoudsstoffen. Onderstaand verhaal is voornamelijk gebaseerd op een artikel in The Cambridge World History of Food (ISBN 978-0-521-40216-3). Een prachtig boek waar onder meer uitgebreid de geschiedenis van de tamme kastanje in  Europa wordt beschreven.

In de bergachtige gebieden rond de Middellandse Zee waar granen niet of nauwelijks gedijden, vormde de tamme kastanje (Castanea sativa) gedurende duizenden jaren de basis van de voedselvoorziening. De oude Grieken en de Romeinen beschreven al de medicinale eigenschappen van de noten, die bescherming zouden bieden tegen vergiften, de beet van een dolle hond en dysenterie. (meer…)

Boetseer je eigen huis

Niet alleen het schaalmodel, maar ook het echte huis wordt geboetseerd!

Een huis zodanig bouwen dat het een verrijking betekent voor de omgeving, voor de biodiversiteit en voor de bewoners. Er is geen enkele technische belemmering die in de natuur geïntegreerde bouw tegenhoudt. Prachtige voorbeelden hiervan worden gegeven in het boek  The Hand-Sculpted House, dat als leidraad dient van onderstaand verhaal. Dit boek gaat over bouwtechnieken volgens het diepe ecologieprincipe, maar biedt ook een krachtige motivatie waarom de mens het echt anders moet gaan doen. Niet alleen in de bouw. Onderaan dit stuk vind je informatie over het bestellen van dit boek. Voordat we naar de opbouwende visie gaan kijken van handgevormde huizen, eerst een introductie in de dagelijkse praktijk.

(meer…)

Landgebruik landbouw

Er is steeds meer aandacht voor de enorme milieugevolgen van de intensieve landbouw en veeteelt. Denk hierbij aan klimaatverandering, habitatverlies en teruggang van dier- en plantensoorten. Intensieve landbouw en veeteelt worden inmiddels al gezien als verreweg de grootste bijdragers aan de opwarming van de aarde. Je voedingspatroon heeft dan ook een grote invloed op klimaat, landgebruik, dierenwelzijn en menselijk welzijn.

Huidig oppervlak voor voedselproductie

Afb. 1 Huidig oppervlak voor voedselproductie in groen

Huidig oppervlak voor voedselproductie

In de illustratie is het gehele areaal aan landbouw en veeteelt bij elkaar geveegd in het groene gebied. Toegegeven, Afrika is in deze projectie te klein weergegeven, maar het is wel duidelijk dat het landgebruik voor voedsel ronduit enorm is: 5,5 miljard hectare [1]. Hiervan is 4,2 miljard hectare inzetbaar om voedsel voor mensen op te verbouwen, dus ook een groot deel van de beschikbare weidegrond kan gebruikt worden voor het telen van gewassen. (meer…)

Voedsel drogen op zonne-energie

Van energiedrank naar zonnecollector

soda_can_dehydrator_front

De voorzijde van de droogkast. De deur is in de tekeningen weggelaten.

Voedsel drogen met warme lucht
Een overdadige oogst zoete appeltjes, dat was de aanleiding tot  het ontwerp van een ontvochtiger op zonne-energie. Er zijn natuurlijk ook andere manieren van conserveren denkbaar. Inmaken, fermenteren, invriezen, maar drogen heeft ook zo zijn waarde. Wie wel eens schijfjes gedroogde appel heeft gegeten kent de heerlijke geconcentreerde smaken. Hetzelfde geldt voor ander fruit, maar ook voor broccoli, wortelen, bloemkool, maïs, bonen, uien, erwten, paprika, courgette, tomaten, etc, etc. (meer…)

Klimaatdoelen halen: stop industriële landbouw

grain-5102-food-sovereignty-five-steps-to-cool-the-planet-and-feed-its-people

Click image to download PDF

Goede infographic van Grain, een organisatie die kleine boeren en sociale bewegingen ondersteunt in de overgang naar lokaal, biodivers voedsel.
Dat lokaal voedsel een goed idee is weten de meeste mensen wel, maar je raakt extra gemotiveerd na het lezen over de huidige situatie van industriële landbouw en dito distributie. De problemen worden overzichtelijk uiteen gezet op de eerste pagina, oplossingen staan op pagina twee. Spoiler alert: jij en ik vormen de sleutel tot positieve verandering! De inhoud van de PDF is ook online te lezen

Ruim twee kilo atlas voor nop!

global_soil_biodiversity_atlasGisteren naar NJN Symposium met als thema Bodemleven geweest. Een van de sprekers was Dr. Ir. Gerlinde de Deyn die de Global Soil Biodiversity Atlas in papieren vorm bij zich had. Je kan ‘m echter ook gratis downloaden. In hoge resolutie, met rechtenvrije plaatjes. Ook de papieren versie is erg mooi en ongelooflijk goedkoop: € 25,- !

De wereldwijde catastrofale bodemdegradatie zal er toe leiden dat we binnen enkele decennia geen landbouwgrond meer over hebben. Een totaal andere benadering van landbouw en economie op zéér korte termijn is dan ook noodzaak. We kunnen wachten op de beleidsmakers, maar jij kan vandaag nog jouw aandeel in biotoopvernietiging vrijwel volledig of zelfs volledig stoppen. Hint: biologisch kopen en stoppen met consumptie van dierlijke producten is een enorme stap in de goede richting! De atlas levert je een schat aan informatie en motivatie.

Nu is het verlies van voedselzekerheid natuurlijk vooral een zorg voor de mens. In een breder perspectief hebben we het hier over verlies van biotopen en biodiversiteit op een schaal die we nog niet eerder gezien hebben.