Praktijktest Point 65°N Whisky 16 Rocker

Kanozee in Zierikzee, dealer van Point 65°N kajaks heeft onder meer de Whisky 16 Rocker in het assortiment. Ik kreeg de boot een dagje mee voor een uitgebreide test op de Oosterschelde, waar die dag een stevige zuidenwind stond met de nodige golven als gevolg. Prima omstandigheden om de Whisky eens uitgebreid aan de tand te voelen.

Over de Whisky

De 16-voeter is ontworpen door kajaklegende Nigel Foster en zoals alle modellen van Point 65 gemaakt van 3-laags polyethyleen, met als resultaat een zeer vormvaste en lichte kajak. Volgens de fabrikant is het een wendbare boot, geschikt voor beginners, maar ook geschikt voor de gevorderde peddelaar. Dat laatste is belangrijk, want een beginner ben je over het algemeen niet zo lang! Ik omschrijf mijn eigen niveau als “gevorderd beginner”; ik heb al heel wat uurtjes in diverse kajaks doorgebracht, maar qua vaardigheden heb ik nog een lange weg te gaan. Eens kijken hoe deze relatief korte zeekajak zich gedraagt op open water.

Bepaald geen spiegelgladde condities

In de haven was het water rustig genoeg voor een foto

We gingen vandaag met een groep van negen kajakkers de Oosterschelde op. We kregen een uitdagend speelveld: een stevige zuidenwind, kracht 4 en de golven waren dusdanig groot dat je zonder spatzeil heel snel een volgelopen kuip zou hebben. De aanvankelijke koers was recht op de golven, waardoor de boot weliswaar flink op en neer gegooid werd, maar met de wind recht voor ons was het verder ontspannen peddelen. Toen we meer westwaarts draaiden kwamen de golven schuin voor voren aanrollen en werd de Whiskey meer opzij geworpen. Niettemin was corrigeren een eitje: terwijl sommige van mijn collega’s in hun lange zeekajaks flink moesten werken om de juiste koers te houden maakte ik nu en dan een correctieslag om de boeg weer de juiste kant op te laten wijzen. Later heb ik de skeg ook nog gebruikt in verschillende standen, afhankelijk van de mate van zijwind. De skeg doet prima zijn werk, maar ook zonder blijft het heerlijk peddelen. De vrijheid van manoeuvreren ga ik nog missen als ik straks weer in mijn eigen, ruim vijf meter lange zeekajak stap! De bediening van de skeg van de Whisky is trouwens wennen: in plaats van een schuif zit er een draaiknop op de boot. Welke kant moet je ook weer opdraaien om de skeg naar binnen te zetten? Aan de zijkant van de knop staan pijlen, maar die kan je alleen zien als je naast je boot ligt. Overigens wordt de stand van de skeg meteen duidelijk als je de boot uit de koers wilt brengen.

Bagageruimte

Kurkdroge bagage

Na zes kilometer hielden we pauze bij een strandje. Na het lospellen van de rubberen dekluiken bleken de waterdichte compartimenten hun naam waar te maken. Kilometers lang hadden de golven over het dek gespoeld maar op de bagage was geen druppel water zichtbaar!
Met een lengte van 488 cm behoort de Whisky tot de kortere zeekajaks, maar de dekluiken bieden toegang tot een flink volume. Als ik kijk naar mijn eigen paklijst kan ik met gemak alles kwijt voor een uitgebreide vakantie per kajak, inclusief alle benodigdheden voor wildkamperen op een afgelegen Scandinavisch eiland. Qua maximale belastbaarheid zal je niet snel teveel bagage meenemen, de totale capaciteit van de Whisky is 155 kilogram. Het dagluik schuin achter de cockpit is ideaal voor alles wat je gedurende de uren op het water binnen handbereik wilt hebben. Direct voor je zit een klein compartiment waar bijvoorbeeld je camera in past. Bij Point 65 wordt het The Whisky Hatch genoemd.

Een boot vernoemen naar sterke drank?
Kort voor de presentatie van de boot had Nigel nog steeds geen naam verzonnen voor dit nieuwe model. De naam ontstond uiteindelijk midden in de nacht, maar heeft duidelijk niets te maken met de sterke drank. Immers, to whisk betekent bewegen met een snelle slag, een beetje als slagroom kloppen en dat beschrijft heel aardig de peddeltechnieken als je speelt met deze wendbare boot, de Whisky.
Benieuwd hoe ze de naam van dat andere model uitleggen, de Tequila….

Wind en stroming mee
Op de terugweg werden we meegevoerd op de stroming en hadden we de wind schuin in de rug. Af en toe even je peddel in het water steken was eigenlijk voldoende om ons terug te voeren naar het startpunt. De aanvankelijk toch wat intimiderende golven waren inmiddels vertrouwd geworden, vooral dankzij de ongekende stabiliteit van de Whisky. Zonder te hoeven corrigeren met de peddel werd de boot over golven heen getild, ongeacht uit welke richting ze kwamen. Ik moet zeggen dat de wendbaarheid en grote stabiliteit deze boot erg aantrekkelijk maken, zeker omdat er enkele pijlsnelle zeekajaks meevoeren in onze groep en ik had geen moment het gevoel dat ik harder moest werken dan zij.

Surfen op de golven
In de laatste kilometer hadden we de golven en de wind perfect achter ons, een leuk moment om wat te gaan surfen! Had ik nog nooit gedaan, maar door de truc een beetje af te kijken van mijn collega’s kreeg ik de Whisky gemakkelijk aan het surfen. We stormden op de kant aan, passeerden het havenhoofd, geholpen door wind en golven, nog een paar honderd meter en… plons…

Volgens ontwerper Nigel Foster is het je eigen schuld als je omslaat. En zo is het. Foto: Walter Noort

Ineens lag ik ondersteboven in mijn boot. Nu ja, een uitstekende gelegenheid om te testen of je de kuip gemakkelijk uit kan komen: spatzeil los, boot uittrekken, het gaat allemaal met het grootste gemak. Hoewel mijn ego enige schade op had gelopen waren mijn mede-kajakkers natuurlijk wel blij met deze onvoorziene kans om een redding uit te voeren. Terwijl de ene mij begeleidde de X-redding uit te voeren klikte een andere een sleeplijn aan om ons uit de buurt van de snel naderende basaltblokken weg te slepen. Eenmaal op het dek liet ik me terugglijden in de kuip, pompte ik het water uit de boot, spatzeil opspannen en verder maar weer. Dit hele incident was geheel aan mijn gebrekkige vaardigheden te wijten, want zowel de primaire als secundaire stabiliteit is dik voor elkaar bij de Whisky.

Vaardigheden oefenen
Terug in de beschutte werkhaven van de Schelphoek hebben we diverse oefeningen gedaan, waaronder het zijdelings trekken van de kajak. Snelheid maken, peddel verticaal naast de kuip in het water steken en een kleine hoek laten maken zodat de voorwaartse snelheid een zijdelingse component krijgt. De Whisky is bij uitstek geschikt voor dergelijke manoeuvres, zoals Nigel Foster mooi laat zien in deze video. En inderdaad, de Whisky deed de allereerste keer precies wat ik wilde! Echter, ik kon nog net de complimenten van de tochtleider horen voor ik opnieuw ondersteboven onder mijn boot lag. Opnieuw een signaal dat deze gevorderde beginneling nog het een en ander moet leren! Goede uitvoering, gebrekkige afronding. In de genoemde video trouwens ook leuke beelden van de wendbaarheid van de boot als er een ervaren kajakker inzit! Bijzonder detail: de boot in de video is exacte dezelfde als ik gebruikte in deze test. Niet alleen het zelfde type, nee, fysiek dezelfde boot!

In geval van nood
Als laatste activiteit hebben we met de groep de nodige reddingsoefeningen gedaan, waarbij ik maar eens iemand ging redden in plaats van weer gered te worden. Ook een self rescue gedaan met de Whisky: op het achterdek klimmen, naar voren schuiven en jezelf in het stoeltje laten zakken. Maar dan moeten je benen nog naar binnen! De karakteristieke sleutelgatopening van de Point 65 bood mij iets te weinig ruimte om mijn lange benen soepel naar binnen te krijgen. Al steunend met de peddel lukte het wel, maar iets meer ruimte had in mijn geval prettig geweest. Iets om in gedachte te houden als je net als ik een binnenbeenlengte van negentig centimeter hebt. Je kan je ook in één keer zittend vanaf het achterdek in de stoel laten vallen, maar zeker op onrustig water kan dat net iets lastiger uitvoerbaar blijken. Mocht de instap echt een probleem blijken dan is er ook nog de Whisky 16 Tourer die een ruimere instapopening heeft.
Terug aan de kant bleek er nu toch een minimale hoeveelheid water in de compartimenten gekomen te zijn. Niet helemaal onverwacht na de talloze keren dat we gedurende de oefeningen ondersteboven hadden gelegen, maar waterdichte zakken blijven dus aan te raden.

Conclusie
Het eindoordeel over de Point 65°N Whisky 16 Rocker is ronduit positief. De wendbaarheid, de ongekende stabiliteit, praktische inzetbaarheid, het is allemaal prima voor elkaar. De focus van deze test lag op de praktijk, maar de constructie van de kajak is ook prima in orde. Point 65 heeft een jarenlange ervaring met polyethyleen producten en heeft ook met de Whisky 16 een mooi product neergezet. Eigenlijk is er best wat te zeggen voor een korte, wendbare kajak, want hoe vaak biedt groot water een spiegelglad oppervlak? Is een dynamische kajak niet beter voor een dynamische omgeving? Iets om over na te denken als ik de volgende keer weer in mijn eigen kajak zit, ook een Point 65, maar dan ruim 5 meter lang en gespecialiseerd in rechtuit gaan. Best saai eigenlijk…