Het ware gezicht van Supporter van Schoon

Nederland Schoon, de organisatie achter Supporter van Schoon, is niets meer dan greenwashing vanuit de verpakkingsindustrie. Nederland Schoon laat overal in het land opruimacties organiseren onder de noemer “Supporter van Schoon”. Wat al die vrijwilligers doen is de rotzooi van de industrie opruimen, omdat oplossingen structureel worden tegengewerkt door diezelfde industrie. Met handschoenen, grijpers en vuilniszakken, voorzien van het logo van Supporter van Schoon, zijn tienduizenden vrijwilligers bezig de oneindige stroom eenmalige verpakkingen op te ruimen. Beleid ontbreekt, statiegeld ontbreekt en zo blijft het dweilen met de kraan open.

Veel meer informatie over de praktijken van Nederland Schoon vind je via onderstaande links.

Voor de lezers uit België: verpakkingsfederatie FOST PLUS is gangmaker van de MOOIMAKERS-campagne (vergelijkbaar met “Nederland Schoon”) maar lobbyt achter de schermen ondertussen verwoed tegen statiegeldinvoering. Ook organisatie JCI-Belgium, gelieerd met de liberale partijen VLD en MR , die vorig jaar de “World Cleanup Day”-campagne in België wilde claimen en kapen, rept met geen woord over statiegeld. 

2 Reacties

 1. David Scager

  Dat eerste artikel (van de plastic soup foundation) maakt zeker een en ander duidelijk over de positie van Nederland-Schoon. Lijkt me heel frustrerend om daar te werken. Vooralsnog is het huidige plasticprobleem niet de schuld van één partij (sowieso een hekel aan het woord schuld, omdat het nooit productief is), maar het is lastig dat de financiële macht bij die producenten ligt die tegen statiegeld zijn (dit zijn ook waarschijnlijk niet alle verpakkingsproducenten). En dat consumenten niet doorhebben hoeveel druk we kunnen uitoefenen met z’n allen.

  We hebben momenteel een overschot aan slecht verwerkbare verpakkingen waar we vanaf willen en we willen ook dat iedereen stopt met rommel in het water of op straat te gooien.
  Statiegeld zou daar bij helpen, maar is ook niet de enige oplossing. We kunnen het beste alles tegelijkertijd doen, want er zijn meer dan genoeg mensen op aarde om het op duizenden manieren aan te pakken.

  Daarbuiten vind ik het nog steeds goed dat de producent verplicht wordt aan het afval fonds bij te dragen om zo te helpen meer prullenbakken te maken, de gemeente te helpen financieren bij het opruimen/inzamelen en het aanmoedigen van particulier initiatief.

  Reageren
 2. René

  al het zwerfafval wat je opraapt en zeker blikjes en plastic flessen gewoon bij de plaatselijke supermarkt voor de deur leggen, of in een winkelwagentje.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *