Tekst & foto’s: Martin Kroon
(dit artikel verscheen eerder in het juninummer van 2018 van het tijdschrift Peddelpraat en is met toestemming van de auteur en de redactie overgenomen. In het artikel onder meer aandacht voor ons opschoonwerk per kano in Leiden)
Iedereen heeft er intussen van gehoord, de plastic soep. Die drijft in enorme velden van plastic voorwerpen en kleine plastic deeltjes in de luwe centrale delen van de oceanen, waar de zeestromen ze op een grote hoop vegen, zo groot als Frankrijk. Albatrossen stikken erin en verwacht wordt dat de nanodeeltjes (laatste vorm in afbraakfase) uiteindelijk via de vis in onze maag terechtkomen. Sommige fanatiekelingen willen dat spul met grote drijvers gaan opvissen. Ik geloof daar niet in, vooral sinds ik de Atlantische Oceaan overgezeild ben en gezien heb wat een onmogelijk grote oppervlakten het betreft. Ik kwam midden op zee niet meer dan een drijvende boei, een viskrat en losse plastic zakken tegen, maar wij voeren toen in het gebied van de warme golfstroom. Laat nou net bekend geworden zijn dat die golfstroom ervoor zorgt dat de zee rond Nova Zembla en Groenland ook al vol miniatuur kleine plastic deeltjes zit! En die komen niet alleen uit de Caraïben meedrijven maar ook uit West Europa, waar alle stromingen uit de Noordzee en Oostzee richting IJszee gaan, inclusief de plastic flesjes en tasjes die er hier in komen. Dus die zeegebieden zijn ook al zwaar vervuild met onze resten en wat de rivieren uit het continent Europa in zee uitspugen. Je kunt het niet opvissen, en dat alleen al zou veel energieverspilling en vervuiling opleveren. Ook de troep waar wij langs varen – vooral piepschuim, dat in kleine bolletjes afbreekt – komt via gemalen en sluizen in de Noordzee uit. In Amsterdamse grachten en steden als Leiden wordt nog wel geveegd, maar elders echt niet.
Naast strenge regels voor scheepsafval, meer statiegeld en acties om stranden schoon te maken (de Waddenvereniging organiseert die in september), is er uiteraard één ding dat wij als kanoërs kunnen doen met een plastic tasje: vullen. Als ik vaar heb ik altijd een paar tasjes bij me om de troep die ik in de Horsten (‘mijn Kroon-domein’) tegenkom, mee te nemen. Anders blijf ik me eraan ergeren.
En zo maakte ik onlangs even de Dobbewatering waar ik vaar afvalvrij, zie de rijke oogst van 4 km kanowater (foto). Voorlopig kan ik er weer zonder ergernis varen – totdat de vissers komen (Heineken-drinkers) en de warme zomer waarin scholieren massaal aan de Red Bull en goedkope Aldi/Lidl-varianten gaan.
Wat haat ik die blauwzilveren blikjes, die me al op grote afstand tegemoet blinken in mijn kanowater – ik sta dus niet te juichen om Max Verstappen.
Het is een kleine moeite om aan het begin van ons kanoseizoen allemaal even een plastic tas te vullen en die daarna thuis in de vuilnis te dumpen – glas apart uiteraard. Dat geluid alleen al zal je zeker een prettig gevoel geven.
Hieronder een artikel dat te vinden is op Sleutelstad.nl
Taskforce gaat weer drijfvuil opvissen uit Leidse grachten
LEIDEN, 9 APRIL 2018
Elke paar weken gaan vrijwilligers van de Leidse Rederij en de organisatie Onder Water in Leiden de komende maanden het water op om vanuit een aantal sloepen en drie speciale opschoonkano’s drijfvuil uit de Leidse singels en grachten te vissen.
De kano’s zijn wat breder dan normaal. Daardoor zijn ze wat stabieler en heel goed bruikbaar om afval uit het water te halen. Ook kunnen de kano’s op plekjes komen waar de grotere sloepen niet bij kunnen. Ook echte wildwaterkajaks voldoen trouwens prima bewezen enkele leden van de Leiderdorpse Kano Vereniging Rijnland die recent ook hielpen met afvalvissen. Naast het reguliere drijfvuilvisssen werden onlangs ook de drijvende watertuinen van Onder Water in Leiden ontdaan van plastic en allerlei andere troep.
De opschoonacties zijn steeds op een dinsdag. De eerstvolgende is op 17 april. vervolgens gaan de boten op 8 mei, 29 mei, 19 juni, 10 juli, 31 juli, 21 augustus en 11 september het water op. Het drijfvuilvissen begint steeds om 10.00 uur. Na twee uur meren de boten weer aan bij het Havenkantoor van de Leidse Rederij aan de Apothekersdijk 5. Daar wordt na afloop ook al het afval verzameld. De gemeente komt het vervolgens ophalen.
Deelnemen
Opgeven kan www.drijfvuilvissen.nl of door een mail te sturen aan mail@danielsiepman.nl met daarin je naam, de dag(en) dat je wilt deelnemen en of je met een eigen vaartuig komt of een leenkano wilt gebruiken.