Drijfvuilvissen

Taskforce Drijfvuilvissen Leiden: pak een kano en ga mee!

Spring direct naar informatie over de sessie van 8 mei

Het kristalheldere water van de Leidse grachten zit vol leven dankzij goed waterbeheer. Er zijn echter ook nog plekken die ontsierd worden door drijfvuil. Daarom gaat Stichting de Leidse Rederij in 2018 tien opruimsessies uitvoeren. Dit jaar wordt de rederij voor het eerst bijgestaan door de kanovloot die vaart onder de vlag van Onder Water in Leiden. Zo kunnen we ook alle moeilijk bereikbare hoekjes bereiken met onze wendbare kano’s! Zie ook de foto’s en de video van de vorige sessie!

Wat doen we?

We gaan iedere sessie het water op om drijfvuil met schepnetten, grijpers en andere hulpmiddelen uit het water te vissen, bijgestaan door twee boten van Stichting de Leidse Rederij, in samenwerking met Visie-R. Alle materialen worden verzorgd door de organisatie. Ook stelt Onder Water in Leiden drie opschoonkano’s ter beschikking. Maar als je je eigen kano of kajak meeneemt juichen we dat alleen maar toe! Het is ook handig om iemand aan de kant te hebben om dingen aan te pakken en bijvoorbeeld volle zakken langs de weg te zetten die dan opgehaald kunnen worden door de ophaaldienst. Dus als je niet zoveel behoefte hebt aan varen, dan kun je toch meedoen!

Data en aanvangstijden 2018
De opschoonacties vinden steeds op een dinsdag plaats en wel op 27 maart, 17 april, 8 mei, 29 mei, 19 juni, 10 juli, 31 juli, 21 augustus en 11 september. De enige uitzondering is donderdag 4 oktober, omdat we dan het water opgaan na de 3-Oktoberfeesten van het Leidens Ontzet. We beginnen steeds om tien uur en gaan twee uurtjes vissen.
Los van de sessies met Stichting de Leidse Rederij gaan we ook op andere tijdstippen het water op. Deze sessies zijn echter korter van tevoren bekend. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief, zie hieronder.

Locatie
Start op Apothekersdijk 5, 2312 DC Leiden bij het Havenkantoor. Daar wordt na afloop ook al het afval rond het middaguur verzameld op de stoep/parkeervakken aan de waterkant. Goed bereikbaar voor de gemeente die speciaal langskomt voor het afvoeren van onze oogst.

Deelnemen
Opgeven kan via dit formulier of gewoon door me een mail te sturen met je naam en de dag(en) dat je wilt deelnemen. Vertel ook even of je een leenkano wilt of een eigen vaartuig meeneemt. Wil je om te beginnen alleen op de hoogte gehouden worden?  Mail me dan ook even, dan noteer ik je voor de nieuwsbrief!

Geen kosten
Deelname is geheel gratis, we zijn immers maar wat dankbaar voor je inzet! Sterker nog: de deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of een andere consumptie aangeboden.

Verdere info

  • Doe oude kleren aan! Of in ieder geval iets dat tegen wat vuil kan.
  • Neem wat te drinken en eventueel te eten mee voor in de boot.
  • Kom je met een eigen boot? Gebruik dan bij voorkeur goedkope peddels. Zonde van die dure carbon peddels als je langs lage tunnels en kademuren schraapt! We hebben sets peddels te leen zolang de voorraad strekt!
  • Wij zorgen voor zakken, klemringen, grijpers, netten, handschoenen, etcetera.
  • Dood dier gevonden? Komt niet veel voor, maar doe deze in een dubbele vuilniszak (of laat iemand anders het doen). Dode vissen en dergelijke zijn niet zo goed voor het watermilieu.

Zelf een keer drijfvuilvissen?
De kano’s en kajak liggen klaar en kun je altijd gratis gebruiken, als je maar terugkeert met een flinke lading drijfafval! Verder lekker peddelen door de grachten en wie weet, onderweg een picknick? Mail naar info@onderwaterinleiden.nl op welke dag je de kano wil lenen en hoe laat je hem wil komen ophalen. Doe dit bij voorkeur minimaal 48 uur van te voren! Dan ben je er zeker van dat de kano klaar ligt met vuilniszakken, knijpers, een schepnet en peddels. O ja, er moet tenminste één volwassene (18+) mee aan boord zijn. Informatie over de opschoonkano’s vind je ook op de site van Onder Water in Leiden, samen met een schat aan informatie over het leven onder water en allerlei activiteiten.

Deze pagina zal steeds worden voorzien van nieuwe informatie, foto’s en verslagen. In afwachting van de eerste opschoonactie van dit jaar hieronder alvast wat kano’s, kajaks, grachten en dierenleven ter inspiratie en motivatie!

 

Partners Taskforce Drijfvuilvissen Leiden