Drijfvuilvissen

Taskforce Drijfvuilvissen Leiden: pak een kano en ga mee!

Het kristalheldere water van de Leidse grachten zit vol leven dankzij goed waterbeheer. Er zijn echter ook nog plekken die ontsierd worden door drijfvuil. Daarom gaan we met de kanovloot de Leidse grachten op!

Wat doen we?
We gaan iedere sessie het water op om met schepnetten, grijpers en andere hulpmiddelen drijfvuil uit het water te vissen. Alle materialen worden verzorgd door de organisatie. Ook stelt Onder Water in Leiden vijf opschoonkano’s ter beschikking. Maar als je je eigen kano of kajak meeneemt juichen we dat alleen maar toe! Het is ook handig om iemand aan de kant te hebben om dingen aan te pakken en bijvoorbeeld volle zakken langs de weg te zetten die dan opgehaald kunnen worden door de ophaaldienst. Dus als je niet zoveel behoefte hebt aan varen, dan kun je toch meedoen!

Het aanbod aan leenkano’s
Een overzicht van de vloot. Dit zijn de vaartuigen die we gebruiken gedurende de drijfvuilsessies. Ze zijn echter ook beschikbaar voor individuele uitjes als je maar terugkomt met het nodige drijfvuil! Niet zo ervaren met kano’s? Geen nood, deze zijn heel stabiel!

Vaardata 2019 De data willen in de loop van het seizoen nogal eens veranderen, omdat we reageren op evenementen en verzoeken, dus onderstaande lijst is aan verandering onderhevig!

Toelichting op de data

De dagen dat de Leidse rederij gaat drijfvuilvissen met de grotere boten zijn gemarkeerd met een sterretje. Altijd leuk als we ze onderweg tegenkomen!
Vrijdag 4 oktober gaan we eens kijken hoe het met de grachten gesteld is na de festiviteiten van het Leidens Ontzet. Als het goed is liggen er dit jaar niet langer tienduizenden wegwerpbekertjes in de grachten. Dankzij project Canal Cups wordt er dit jaar een statiegeldsysteem ingevoerd!

Startlocatie en tijdstip
Tenzij anders vermeld starten we vanaf de steigers bij de Zijlpoort. We steken om 11:00 uur van wal en streven er dan naar om twee uurtjes te gaan drijfvuilvissen. Meestal kunnen we niet stoppen, dus reken op uitloop!

Deelnemen
Opgeven kan door me een mail te sturen met je naam en de dag(en) dat je wilt deelnemen. Vertel ook even of je een leenkano wilt of een eigen vaartuig meeneemt. Wil je om te beginnen alleen op de hoogte gehouden worden?  Mail me dan ook even, dan noteer ik je voor de nieuwsbrief!

Geen kosten
Deelname is geheel gratis, we zijn immers maar wat dankbaar voor je inzet! Sterker nog: de deelnemers krijgen een gratis kopje koffie of een andere consumptie aangeboden.

Kinderen
Zijn ook welkom! Het beste kun je dan met een volwassene en een kind een tweepersoons kano nemen. Kinderen willen vaak drijfvuil opvissen, terwijl de volwassene peddelt! Bovendien is het de veiligste aanpak, één-op-één toezicht. Overweeg voor de kleineren een zwemvest.

Verdere info

  • Doe oude kleren aan! Of in ieder geval iets dat tegen wat vuil kan.
  • Je telefoon kun je in de waterdichte container doen die we meenemen.
  • Neem wat te drinken en eventueel te eten mee voor in de boot.
  • Kom je met een eigen boot? Gebruik dan bij voorkeur goedkope peddels. Zonde van die dure carbon peddels als je langs lage tunnels en kademuren schraapt! We hebben sets peddels te leen zolang de voorraad strekt!
  • Wij zorgen voor zakken, klemringen, grijpers, netten, handschoenen, et cetera.
  • Dood dier gevonden? Komt niet veel voor, maar doe deze in een dubbele vuilniszak (of laat iemand anders het doen). Dode vissen en dergelijke zijn niet zo goed voor het watermilieu.

Zelf een keer drijfvuilvissen?
De kano’s kun je gratis gebruiken, zolang je maar terugkeert met een flinke lading drijfafval! Verder lekker peddelen door de grachten en wie weet, onderweg een picknick? Mail me op welke dag je de kano wil lenen en hoe laat je hem wil komen ophalen. Doe dit bij voorkeur minimaal 48 uur van te voren! Dan heb ik tijd om de kano’s te voorzien van vuilniszakken, knijpers, een schepnet en peddels. Per boot moet tenminste één volwassene (18+) aan boord zijn en er kunnen maximaal vijf personen mee. Let op: in juli en augustus zijn de kano’s niet te leen.

Veilig het water op
Vooral met mooi weer is het een gezellige drukte op het water. Je hebt als peddelaar voorrang op gemotoriseerde vaartuigen, maar deze voorrang nemen we nooit. We hebben de tijd en wachten gewoon even waar nodig. We dragen een fel hesje voor extra zichtbaarheid. Verder is het gewoon genieten!

Partners Taskforce Drijfvuilvissen Leiden