Hazelnoten hamsteren en melk maken

hazelnotenLees eerst “Hazelnoten hamsteren I”

Leuk, die complimentjes toen ik de bezem haalde door enkele straten hier in het dorp. Tenminste iemand die al die rommel van de hazelnootbomen opruimde… Mijn beweegredenen lagen echter iets anders: thuis aangekomen gingen de zakken vol bladeren, takjes, omhulsels en hazelnoten door de zeef en na wat sorteerwerk en flink schoonspoelen had ik ruim twintig kilogram prachtige hazelnoten. Het sorteren zie je in deze video van één minuut. Je kunt het mengel ook bovenaan een hellend vlak leggen, bijvoorbeeld een langwerpige bak. De hazelnoten rollen dan met enige hulp naar beneden en scheiden zich zo gemakkelijk van het ongewenste materiaal.

hazelnoten_in_jute_zak

Alles in een ademende jute zak. Staat nog mooi ook!

Na een paar weken wordt de smaak van de hazelnoten alleen maar beter! En zijn zéér gezond: vitamine A, B1, B2, B6, B11, C, D, kalium, fosfor, ijzer, heel veel magnesium, koper, zink en diverse andere stoffen die de gezondheid ondersteunen.

En nu maar noten kraken… Gelukkig heb ik daar een jaar de tijd voor, tot de volgende oogst! We maken er melk van en verder eten we regelmatig wat nootjes direct na het kraken op. En nou hoop ik natuurlijk dat er volgend jaar meer mensen op uit trekken met de bezem! De twintig kilo die ik heb weten te redden van de gemeentelijke veegwagen was slechts een fractie van wat er lag.
Mogelijk zijn mensen terughoudend omdat de noten in aanraking kunnen komen met wat er zoal aan vuil op straat ligt. Vergeet echter niet dat een hazelnoot in een hardhouten jasje zit! Ik heb zelfs een testje gedaan en wat nootjes 48 uur in water laten drijven. Zelfs toen bleek de inhoud nog droog! Dus blijkbaar is een hazelnoot behoorlijk ondoordringbaar voor vocht en vuil. Eenmaal gesorteerd gewoon even met ruim water afspoelen, even uitspreiden en je hebt schone, droge hazelnoten in een natuurlijke verpakking die de nootjes met gemak een jaar goed houdt. Drie jaar is geen uitzondering!

Even snel hazelnootmelk maken

hazelnotenmelk

Opvallend witte hazelnootmelk

Met een notenkraker ben je nogal lang bezig, maar het kan wel. Ik tik de noten stuk met een hamer. Je moet even gevoel krijgen voor hoe hard je tikt, anders plet je de noot. Een goede tip die ik las op een Facebookpagina: leg een oude theedoek op stoeptegels, plaats een rijtje nootjes in de groef tussen twee tegels en tik ze dan met een hamer. Als je eenmaal de noten uit het omhulsel hebt gehaald is het meeste werk gedaan. Week ze een nacht in water en zet de staafmixer erop. Goed fijnmaken. Het mengsel in een kaasdoek doen en de melk er goed uitpersen. De pulp zeker niet weggooien! Die kan bijvoorbeeld prima in de muesli. Per 150 gram noten kun je driekwart liter melk maken. Dus eventueel wat water toevoegen als je de melk te geconcentreerd vindt.

Wij drinken geen dierlijke melk en maken behoorlijke hoeveelheden melk uit allerlei noten. Hoewel geen noodzaak, hebben we erg veel plezier van deze (noten)melkmaker. Al die keukengadgets hoeven van mij meestal niet zo, maar dit is een uitzondering.

Hazelnoten uit de straat: weer een voorbeeld hoe we ons dieet gezonder en duurzamer kunnen maken!

5 Reacties

 1. lotus

  fantastisch vind ik dit …ik woon niet in NL hier zijn geen hazelnoten maar ik zou graag anders het zelfde doen ….respeckt hoor, om zelf de armen uit de mouwen te steken voor gezonde voeding ….

  Reageren
  1. Sophie van Baarsen

   Kijk eens in het bos

   Reageren
 2. Mary

  Geweldig! Ik ga hier op de hoek ook vegen.. En melk maken.. Ben benieuwd! Alhoewel ik het kraken ( hamer tikken) wel veel werk vind.. Maar ja dat is met al het goede nu eenmaal.. Dat heeft z’n tijd nodig 🙂 dank voir t delen

  Reageren
 3. elsbeth smaak

  Hai Daniel,
  Wel eens van een piteba gehoord? Oliepers gemaakt door een groninger voor de derde wereld maar nu toch meergekocht door mensen in nederland om je eigen olie te persen uit zaden en noten. Misschien een tip! Google de piteba maar eens
  Groet Elsbeth

  Reageren
  1. Daniel Siepman (Auteur bericht)

   Ik heb er zelfs een! Geweldig apparaat. Ik zal er snel eens een item over maken, want het is een sympathiek product dat wel wat meer aandacht mag krijgen. Liefhebbers, zie: https://www.piteba.com

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *