Kweken onder LED-licht? Liever niet.

ledAangezien planten niet in staat zijn om te vluchten voor vijanden of de strijd ermee aan te gaan, hebben ze gedurende hun evolutie een waar arsenaal aan chemische stoffen ontwikkeld ten behoeve van bescherming tegen insecten, ziekten, grazers en ultravioletstraling. Veel van deze chemicaliën fungeren echter ook als fytonutriënten in ons dieet en ondersteunen onze gezondheid op manieren die lang niet altijd in kaart gebracht zijn. Van deze nutriënten zijn er inmiddels zo’n 8000 geïdentificeerd en we kunnen alleen maar raden hoeveel stoffen er nog gevonden worden. 

Het belang van fytonutriënten wordt in toenemende mate onderkend door voedingswetenschappers en sinds het jaar 2000 zijn er al zo’n 30.000 papers gepubliceerd over dit onderwerp. Het blijkt dat fytonutriënten vaak werken als sterke anti-oxidanten, kankergroei tegengaan, de kans op obesitas en diabetes verkleinen, veroudering tegengaan, leiden tot betere atletische prestaties, de kans op infectie verkleinen, bloeddrukverlagend werken, het LDL-cholesterol positief beïnvloeden, de stemming verbeteren en onze immuniteit versterken.

Helaas is de concentratie aan essentiële stoffen sinds het begin van de landbouwrevolutie van tienduizend jaar geleden steeds verder afgenomen, waarbij de grootste spurt is gemaakt gedurende de Groene Revolutie, de intensieve landbouw van na de Tweede Wereldoorlog.  De groenten en fruitsoorten van vandaag de dag hebben meer suikers dan ooit, minder vezels en een fractie van de fytonutriënten van hun wilde voorouders. Allemaal weer gaan eten als de jager-verzamelaar is onhaalbaar met zeven miljard mensen, maar een middenweg is mogelijk: gebruik maken van oudere rassen die veel voedzamer zijn dan de moderne varianten en deze verbouwen op een onverstoorde bodem met een stabiel en gezond voedselweb. Deze planten moeten zich juist niet in het paradijs wanen, want we hebben de afweerstoffen nodig die ze aanmaken! Alleen planten die niet tot in het oneindige veredeld zijn en wel onder natuurlijke omstandigheden zijn gegroeid kunnen een bijdrage leveren aan onze vitaliteit. Dit althans, is hoe voedingswetenschappers die verder kijken dan de commercie tegen de zaak aankijken.

Er is echter een ontwikkeling die precies de andere kant op gaat. Na intensieve landbouw en dito kasbouw is er een nieuwe vorm van voedselproductie in opkomst: het kweken van gewassen onder volledig gecontroleerde omstandigheden. De kweek vindt binnen plaats, bijvoorbeeld in oude bedrijfsgebouwen of in onbruik geraakte parkeergarages. De gewassen staan op een substraat en krijgen een afgemeten hoeveelheid voeding. Verder is de aanvoer van water en kooldioxide geoptimaliseerd en is de temperatuur gereguleerd. Ook de zon is vervangen: door LED-licht van bepaalde golflengten.

Na een stressloos leven volgt de oogst en het resultaat is een product met een lijstje bekende voedingsstoffen en vezels, maar zonder de stoffen die een groente of fruit nu daadwerkelijk gezond maken. Het blad ziet er prachtig en fris uit, maar is er nog enige voedingswaarde? IJsbergsla, gewoon gekweekt in de kas, heeft veertien keer minder fytonutriënten dan paardensla. Waar gaat het heen met onder LED-licht gekweekte groenten? Het is weliswaar gifvrij en kunstmestvrij opgekweekt, maar is het het eten nog wel waard?

Leveranciers van LED- en substraatsystemen zijn natuurlijk lyrisch over volledige gecontroleerde teelt, maar voortbordurend op de continue achteruitgang van de voedselwaarde van groenten en fruit lijkt dit opnieuw een stap in de verkeerde richting, een opvatting die onder meer gesteund wordt door Jo Robinson in haar boek Eating on the Wild Side.

En wat dan wel eten? Denk in termen van variatie en biologisch. Kijk ook eens rond in de natuur! Rozenbottels, tamme kastanjes, paardensla, paardenbloemen, weegbree, brandnetels, beukennootjes, bramen, braamblad, etc, etc. Door te kiezen voor soorten die uitbundig groeien zal je andere dieren niet snel te kort doen. Zelf je eten kweken, op welke schaal dan ook, is ook een uitstekende manier om te voorzien in je behoefte aan vitaal voedsel. Allemaal bijdragen aan het doorbreken van de gezondheidscrisis waar de westerse mens in verzeild is geraakt. Doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *