Niet bestrijden, maar coëxisteren met ziekteverwekkers

bacteriePaul Ewald, pionier in evolutionaire biologie, betoogt dat een ziekteverwekker gevaarlijker wordt indien deze geen belang heeft bij het overleven van de drager. Cholera wordt bijvoorbeeld vooral verspreid via verontreinigd water. In landen met een besmette watervoorziening, blijkt de bacterie aanmerkelijk agressiever en leidt tot meer sterfte. In landen waar cholera óók voorkomt, maar het drinkwater veilig is, blijkt de bacterie te evolueren naar een minder virulente variant! De ziekteverwekker moet dan noodgedwongen omzien naar andere trajecten van besmetting, bijvoorbeeld van persoon tot persoon. Het laten overleven van de drager is dan ineens heel belangrijk geworden. Sterker nog: door de drager mobiel te houden kan deze gemakkelijker anderen besmetten. Immers, een aan bed gekluisterde zieke komt over het algemeen met minder mensen in contact.

Mooi voorbeeld is een gewone verkoudheid. De ziekteverwekker heeft er geen belang bij om dood en verderf te zaaien onder zijn dragers of deze zelfs maar te immobiliseren. De dragers moeten er juist op uit om anderen onder te hoesten en te proesten en op deze wijze zoveel mogelijk mensen te infecteren. Dat is de wijze van verspreiding van een gewone verkoudheid en de kans dat het verantwoordelijke virus ooit ontwikkelt naar een meer agressieve variant is miniem.

Ewald pleit voor een beleid waarbij je ziekteverwekkers laat evolueren naar goedaardiger varianten, in plaats van een wapenwedloop met steeds sterkere antibiotica en het in de hand werken van resistentie en virulentie. Leer met virussen en bacteriën te leven en domesticeer ze. Uiteindelijk kan dat leiden tot organismen die ons nu nog heel ziek maken, maar die we in de toekomst niet eens meer opmerken als we ze dragen. Zorg ervoor dat de ziekteverwekker belang heeft bij ons overleven, door het blokkeren van andere mogelijkheden van verspreiding, vooral via water en voedsel.

Omdat het simpele organismen zijn, kan de evolutie van ziekteverwekkers zeer snel gaan, in luttele jaren kan de virulentie totaal veranderen. Paul Ewald geeft zelf enkele mooie voorbeelden in onderstaande TED Talk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *