Opruiminitiatieven zwerfafval

red bull zwerfafvalEr zijn in Nederland en België heel veel initiatieven om de leefomgeving en de natuur vrij te maken van zwerfvuil. Ik heb een flinke lijst samengesteld, maar deze is vast niet compleet. Wie helpt me met aanvullen? Stuur jouw actie of die van een ander naar mail@danielsiepman.nl en ik voeg ‘m toe!

Ga naar de lijst

3 Reacties

 1. Lizette Boomgaard
  1. Daniel Siepman (Auteur bericht)

   Nederland Schoon is helaas alleen greenwashing… Zie Het ware gezicht van Supporter van Schoon

   Reageren
 2. Rob Heusdens

  Allemaal goed bedoeld, maar het spant het paard achter de wagen, want zolang wij de zooi weer opruimen, gebeurd er fundamenteel niets aan het terugdringen van plastic & blik afval, en dat is de verantwoordelijkheid van de industrie!

  Een beter plan: alle eenmalig gebruikte vormen van verpakking zoals plastic en blikjes, zet daar statiegeld op (10 euro per kilo of zoiets), wat je bij aanschaf nauwelijks merkt, maar bij inlevering (daar moet dan een aparte automaat voor worden ontwikkeld die het weegt en samenperst, en een saldo zet op een afvalpas) geld oplevert.

  Als dat statiegeld bedrag maar groot genoeg is, dan brengen mensen dat wel terug, en dan zie je nergens zwerfafval meer.
  En bepaalde typen verpakkings materiaal gewoon uitbannen of sterk terugdringen. Het is nergens voor nodig om frisdranken in kleine blikes of flesjes te verkopen, je kunt gewoon een in een statiegeld fles een literfles kopen en thuisomschenken naar herbruikbare drinkfles of beker voor onderweg, en dan ben je nog goedkoper uit ook.

  En het heeft als voordeel dat je afvalstoffen heffing omlaag kan als er minder afval wordt aangeboden, en het weer laten inzamelen via hetzelfde distributie netwerk als de winkelketens, die kunnen dan na aflevering van de goederen ingezameld plastic en blik weer mee terug nemen, is ook een besparing.

  We betalen nu onzinnig een verpakkings tax, en moeten bij inlevering van afval aan de gemeente nog een keer betalen, zonder dat dit echt het probleem verhelpt of oplost. Een statiegeld systeem beloont degene die het plastic en blik weer inlevert, ipv. te belasten, en stimuleert dus dat afval wordt ingeleverd en ingezameld.

  https://robheus.home.xs4all.nl/Bestanden/duurzamekorrewegwijk-tekst.pdf

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *