Otro Mundo, ecologisch paradijs in Spanje

Een verblijf in stijl in een van de ferrocement koepels.

Half juni 2017 hebben mijn vrouw en ik tien dagen gelogeerd in de accommodatie van Otro Mundo, een initiatief van Lotte en Ruben die sinds enkele jaren in een prachtige vallei in het zuidoosten van Spanje wonen. We troffen er een enorme rijkdom aan flora en fauna aan, onaangetaste landschappen en twee bijzondere mensen die een plek hebben gecreëerd voor écht ecologisch toerisme. Tel hierbij op de rust, de overweldigende sterrenhemel, het uitstekende plantaardige eten, de bijzondere accommodatie en de natuur in de wijde omgeving en je hebt een aardige motivatie om je vakantie een keer door te brengen in deze verborgen vallei.

De gedachte

Zoals zoveel mensen wilden Ruben en Lotte loskomen van het maatschappelijke systeem, alleen hebben zij de daad bij het woord gevoegd. Emigreren, een stukje grond kopen, een eigen leven opbouwen. De eerste jaren afzien met minimale middelen, koude winters en hard werken met als doel een plek te creëren waar de natuur op nummer één staat en waar gasten getrakteerd worden op een ecologische ervaring. De liefde voor de natuur trekken ze consequent door: plantaardige voeding en een diep respect voor het leven.

De plek

Otro Mundo is gelegen op diverse oude terrassen die vroeger werden gebruikt voor kleinschalige landbouw. Ze hebben enkele van deze terrassen gekocht en daar om te beginnen twee koepels op geplaatst als gastaccommodatie. Als gast heb je echt je eigen plek, geïntegreerd in de natuur.
De koepels zijn opgetrokken uit ferrocement, een techniek waarbij een geraamte van wapeningsstaal en kippengaas wordt bestreken met specie. Niet alleen biedt deze techniek een enorme vormvrijheid, ook is het materiaalgebruik heel laag; je kunt elegante en lichte constructies maken. Cement, verantwoordelijk voor een hoog energieverbruik en dito uitstoot van broeikasgassen bij de productie, kan zo tot een minimum beperkt worden. Overigens is er ook gekeken naar het gebruik van mijn favoriete bouwmateriaal: cob. Dit mengsel van klei, zand en stro levert zeer sterke en extreem milieuvriendelijke constructies op. In de directe omgeving bleek geschikt zand en goede klei echter niet gemakkelijk te vinden.  Aanvoer met zwaar transport is ook geen optie, aangezien Otro Mundo alleen bereikbaar is over een smal, onverhard pad.

Ook de woning van Ruben en Lotte is cementarm en volgt in grote lijnen het ontwerp van een earthship. De massieve muren zijn opgetrokken uit met aarde gevulde autobanden, terwijl de zuidzijde van het huis uit glas bestaat. Zeker gedurende de koude winter zorgt de combi van thermische massa en zonne-instraling voor een passieve wijze van verwarmen. Extra verwarming wordt verzorgd met een houtkachel.

Uitzicht over Otro Mundo met zicht op de koepels, de gezamenlijke keuken en het earthship.

Het natuurlijke zwembad

Een plek waar je vanzelf veel tijd doorbrengt is de zwemvijver, waar je kunt zwemmen tussen allerlei waterleven. Kikkers, libellenlarven, rugzwemmers en andere diertjes bevolken het water dat continu ververst wordt door de hogergelegen bron. Overigens maken deze bewoners zich direct uit de voeten als je het water betreedt, maar als je rustig langs de waterkant gaat zitten zie je van alles.

Tot slot is er de keuken annex overdekt terras. Ook weer zo’n plek waar je uren kan doorbrengen, terwijl je je verbaast over de diversiteit van het insectenleven. De bebouwing is onderling verbonden door paadjes waarlangs een overdaad aan soorten bloemen en planten groeit. Gedurende de periode dat wij Otro Mundo bezochten was alles nog groen en weelderig, maar naarmate de seizoen vordert stijgt de temperatuur en verliest het landschap deels de groene lentetinten. De bomen en struiken blijven weliswaar groen, maar de kleinere planten beleven hun piek in de lenteperiode. In de loop van het zomerseizoen verschijnen er steeds meer bijzondere dieren, dus een bezoek is dan ook zeker een aanrader!

Watervoorziening

Watervoorziening van Otro Mundo

In dit klimaat moet je altijd nadenken over de watervoorziening en Lotte en Ruben hebben bij de aankoop van hun grond dan ook goed gekeken naar plekken met een eigen bron. Hun terrassen worden geïrrigeerd vanuit een oude waterbak die op zijn beurt weer wordt gevoed door kleine bronnen in de naastgelegen berg. Via al even oude geulen wordt het water naar de juiste plekken gevoerd: de permacultuurmoestuin en het natuurlijke zwembad. De zwaartekracht verzorgt het transport van water, ook van de watervoorziening van de koepels, de gezamenlijke keuken en het earthship. Via kunststof buizen wordt het water langs de hellingen naar beneden geleid. Hierdoor wordt voldoende druk opgebouwd waardoor het water zonder gebruik van pompen en dus zonder elektriciteit vanzelf uit de kranen en de douches stroomt. Als de zon schijnt wordt een bundel van tientallen meters zwarte buis verwarmd, waardoor er met heet water gedoucht kan worden. Zo heet, dat koud water bijmengen vaak nodig is! Zonder gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen douchen en afwassen, zo eenvoudig kan het zijn. Gewoon zodanig plannen dat je je warm water gebruikt als de zon schijnt en dat is veelvuldig het geval in deze streken.

Energievoorziening

Ook de elektriciteitsvoorziening is volledig off grid: alle stroom wordt geleverd door een bescheiden oppervlak aan zonnepanelen. En als de zon niet schijnt is er geen energie, zo eenvoudig is het. In de praktijk valt dat erg mee: we hebben niets gemerkt van enige energietekorten, terwijl de zes aanwezige panelen de elektra verzorgen van de koepels, de gezamenlijke keuken én het huis van Lotte en Ruben. Wat heb je nu helemaal nodig als je afziet van waterkokers, haarföhns en andere grootverbruikers?

Afvalstromen

Afval wordt zoveel mogelijk vermeden en anders wordt het strikt gescheiden. Schoonmaken, afwassen en douchen gaan alleen met volledig afbreekbare producten. Composttoiletten leveren na langdurige rijping een goede verrijking van de grond, op plekken waar dat gewenst is.

De toekomst

Een derde koepel staat in de planning, maar verdere bebouwing wordt tot een minimum beperkt. Otro Mundo blijft een vallei waarbij natuur op de eerste plaats staat. Het earthship wordt verder afgerond, er komt nog een ongetwijfeld nog wel een zonnepaneel bij. Verder ligt de focus op natuur. Ruben heeft een groot aantal (fruit)bomen geplant en gaat hier nog wel even mee door. Ook de permacultuurtuin wordt verder uitgebreid zodat de voedselvoorziening steeds onafhankelijker wordt. Verder zouden ze, als de financiën het toelaten, op termijn meer terrassen willen opkopen. Grond is hier spotgoedkoop, maar het gaat ook om grote oppervlakken, dus het verkrijgen van grond is een meerjarenplan.

De beste manier om dit unieke initiatief te steunen is er een keer op bezoek te gaan. Geniet van de accommodatie, de natuur, het eten en de gastheer en -dame en help de duurzame toekomst van Otro Mundo vorm te geven! Kampeerders zijn ook welkom!

Otro Mundo website

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *