Tamme kastanjes en natuurbeleving

De bolster van tamme kastanje is heel anders dan van de giftige paardenkastanje.

De bolster van de tamme kastanje is heel anders dan van de giftige paardenkastanje.

De tamme kastanje ondersteunt de gezondheid met een scala aan belangrijke mineralen en vitaminen en daarmee vormt deze noot een geweldige aanvulling op het vrij arme dieet uit de supermarkt.

Op een landgoed op een kwartier fietsen van waar we wonen, staan diverse tamme kastanjes en ondanks de grote aantallen bezoekers heeft vrijwel niemand oog voor de rijkdom aan noten. En dat terwijl kastanjes rapen zo goed is voor het geestelijk welzijn.

De tamme kastanje laat altijd eerst de kleintjes vallen. Drie bijeen in een bolster, minder geschikt voor consumptie.

Je komt aanlopen bij de boom. Zou er al wat liggen? Zijn anderen me voor geweest? Het grappige is dat je meestal niet direct iets ziet liggen. Iedere keer denk ik weer: “Nee, hier ligt niks, op naar de volgende boom”. Vervolgens valt je oog toch op die eerste, mooie kastanje. En dan ontstaat die focus: op naar de volgende. En ineens, vanuit het niets ligt er weer een. En zo gaat het door. Terwijl je voorzichtig je voeten neerzet op de strooisellaag en zo de bodem zo min mogelijk verstoort, vind je noot na noot. Op plekken waar je nét nog was liggen er ook weer. Hoe heb je die net over het hoofd kunnen zien? Herkenbaar voor iedereen die wel eens tamme kastanjes heeft gezocht en een gevoel dat ik iedereen gun die er nog niet op uit is geweest. Een stap voorbij alleen maar oogsten.

Beleef dat proces!

Want het ís een wonder

Want het ís een wonder

Op het gevaar af te verzanden in zweverig taalgebruik roep ik iedereen op de natuur te beléven. Dat lijkt een open deur, maar niets is minder waar. Het is een stap verder dan een wandeling door het groen, het is een diepere connectie. En altijd als ik die connectie probeert te verwoorden faal ik daarin. Maar het hervinden van de binding met de natuur is essentieel om de mensheid het duurzame pad op te sturen! En natuur kún je ten volste ervaren als je kastanjes raapt, maar ook op oneindig veel andere wijzen.

Zijn er genoeg tamme kastanjes voor iedereen?

Als iedereen zijn mineralenbehoefte zou willen aanvullen met zelf geraapte kastanjes, dan komen we ernstig tekort! Naarmate de behoefte toeneemt aan dit soort super-EKO-voedsel moeten we zorg dragen voor de aanleg van voedselbossen, waar onder meer de tamme kastanje een plek kan krijgen. We hebben in Nederland een enorm areaal aan niet al te best beheerde landbouw- en veeteeltgronden, waar een divers landschap als een voedselbos een uitstekend alternatief is. En dat is een bijzondere gedachte: een van de dichtstbevolkte landen op aarde en toch kunnen we met gemak voorzien in het best denkbare voedsel, zonder gif, zonder kunstmest. Het biodiverse landschap krijgen we er gratis bij!

Nog even over de bereiding

V.l.n.r.: de kastanje na het poffen, na het pellen en na het verwijderen van de tweede schil.

V.l.n.r.: de kastanje na het poffen, na het pellen en na het verwijderen van het vel

Het wemelt op internet van de recepten, dus ik hou het hier kort. Kruislings inkerven, 10 tot 15 minuten in voorverwarmde oven op 200 graden. Warm pellen en opeten! Ik eet het vel dat rond de kastanje zit ook op. Naar verluidt vinden sommige mensen dat wat bitter, dus zonder vel kan ook. Zie ook de afbeelding.

 

 

20161102_123004

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *